Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

7 feb 2020

Eerste hulp bij huid tussen rits

Ai, het kan pijnlijk zijn! We kunnen ons allemaal voorstellen welk stukje huid het vaakst tussen die ritssluiting beland. Zeker in de ‘ik kan dat zelf’-fase van jouw kleuter. Maar zelfs bij volwassenen zijn deze vervelende ‘ritsincidenten’ geen alleenstaande gevallen. Even tanden bijten, jongens!

Rits-tips

Kalm blijven is de boodschap. Probeer niet te bruut te trekken aan de ritssluiting of huid. 
Leg je kind op de rug zodat het gewicht van de broek niet meer aan de rits trekt. Of, iets drastischer: knip de broek open naast de rits zodat je de broek van de rits kan verwijderen. 

Soms helpt het om er flink wat baby-olie op te gieten. Vaak komt de huid dan na enkele minuten gemakkelijker los.

Zit de huid vast tussen de tandjes van de ritssluiting? Dan knip je de rits net boven of onder de geknelde huid dwars door. Zo kan je de tandjes uit elkaar trekken.

Met een stomp voorwerp (bv. platte schroevendraaier) kan je ook proberen om de treksluiting van de rits tussen de bovenste en onderste plaat, waar de tandjes in samen komen, open te buigen. De rits valt dan uit elkaar.   

Bevrijd! Wat nu?

Even ademhalen! Is er sprake van een wonde? Verzorg deze dan met onze tips over wondverzorging  (wondverzorging bij kinderen & zo genezen wonden het snelst).

Raadpleeg zeker een arts wanneer:

  • De wonde erg groot is
  • De bloeding niet gestopt kan worden
  • Je de ritssluiting zelf niet los krijgt
  • Er veel meer tussen de ritssluiting zit dan enkel een stukje huid (eikel,…)
  • De wonde begint te ontsteken

Om zeker te zijn, raadpleeg je best steeds een arts wanneer de edele delen tussen een ritssluiting gekneld raken. Ontstekingen zijn soms pas twee tot drie dagen later zichtbaar.

De Grote Eerste Hulp Enquête