Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

16 okt 2018

Zo genezen wonden het snelst

Hoewel er vroeger vaak gezegd werd dat je wonde zo snel mogelijk een droog korstje diende te vormen, wordt daar nu al enkele jaren van afgestapt. Een wondje dat vochtig wordt gehouden, geneest immers mooier en dubbel zo snel. 

Een vochtige wonde bevordert de aanmaak van de opperhuid.  De huidcellen hebben namelijk vocht nodig om te kunnen groeien en de wond te dichten.  Bij een droge wonde blijven de cellen rondom het gekwetste gebied zoeken naar vocht. Terwijl ze bij een vochtige wonde onmiddellijk over het kwetsuur heen kunnen groeien.

Daarnaast infecteert de wonde minder snel wanneer je ze vochtig houdt en afdekt.  Zo kunnen bacteriën niet binnendringen.  Tegenwoordig bestaan er al goede wondbedekkers die voorkomen dat ze in de wonde kleven, zoals Melolin kompressen. Let wel op dat je ze niet té nat houdt en de huid niet bleek wordt, rimpelt en kapot gaat.  Want dan is de kans op infectie hier weer groter. Een infecterende wonde creëert meer vocht en etter. De pijn neemt toe, het gekwetste gebied voelt warm aan en ziet goed rood. In dat geval raadpleeg je best een arts.

Een bijkomend voordeel van een vochtige wonde, is dat je minder kans hebt op littekenvorming doordat er zich geen korst vormt.  Vocht kan ook een verkoelend effect hebben, wat de pijn verlicht.

Hoe verzorg ik de wonde?

Is de wonde zelf voldoende vochtig? Dan volstaat het goed te reinigen, ontsmetten en af te dekken. Vervang regelmatig het verband.
Wanneer de wonde te droog is, gebruik je na het reinigen een hydraterende gel (zoals Flamigel) en dek je opnieuw af met kompressen en verband.
Bedek de wonde tot het eerste laagje huid is hersteld. Nadien hydrateer je de huid om die opnieuw sterker te maken tot de wonde volledig is genezen.

Met een open wonde ga je best niet zwemmen of in bad door kans op besmetting.  Douchen kan wel. Een litteken blijft ook best een jaar lang uit de zon om te vermijden dat deze kleurt.  Een zonnecrème met hoge beschermingsfactor of opnieuw afdekken kan een oplossing zijn.

Wondzorg in de praktijk? Dag vind je in onze cursus bedrijfshulpverlening en EHBO bij kinderen.

De Grote Eerste Hulp Enquête