SOS bij hoesten in de herfst
Met de intrede van de herfst is ook de hoest niet meer weg te denken. Een hoestje begint meestal vrij onschuldig, maar kan al vrij snel uitmonden in een vervelende, vermoeiende en niet te onderdrukken ‘bad friend’. Als je niet constant als een opgejaagde hond wil klinken, is jezelf verzorgen dus aan te raden. Bovendien zeggen ze wel: blaffende honden bijten niet, maar deze ‘bad ass’ blijft jammer genoeg niet altijd onschuldig bij jonge kinderen (of ouderen).
Je zit net in een vergadering of je pikt een filmpje mee in de bioscoop… En meestal begint het net dan… Een kuchje ontaardt al snel in een niet te stoppen bende kikkers in de keel. Toch is het hoesten nuttiger dan je denkt want hierdoor probeert je lichaam de slijmen en bacteriën uit je luchtwegen te krijgen. Dit kan tot ca. 3 weken aanslepen. De oorzaak van een acute hoest is meestal een verkoudheid of luchtweginfectie.
Hoest bij kinderen
Kinderen zijn zeer vatbaar voor verkoudheden doordat ze vaak minder hun handjes wassen, speelgoed van mond tot mond rondgaat,… en natuurlijk omdat hun afweersysteem nog niet zo sterk is. Zo kan het lijken of ze de hele herfst- en winterperiode door hoesten doordat ze van de ene verkoudheid in de andere rollen. Dit kan gepaard gaan met koorts en minder eetlust.
Hoe de hoest bestrijden?
- De neus vrijmaken en er zo voor zorgen dat slijmen niet in de keel terechtkomen is een absolute must. Dit kan (ook bij baby’s) door regelmatig te spoelen met een zoutoplossing (fysiologisch serum).
- Zorg voor voldoende verluchting en bevochtiging in huis en vermijd roken binnenshuis.
- Por je kindje aan om voldoende te drinken, zowel om te hydrateren, als om een pijnlijke keel te verzachten. Warme melk met honing kan bijvoorbeeld wonderen doen. (Opgelet, geef geen honing aan baby’s jonger dan 1 jaar) Of net erg koude dranken kunnen verdovend werken.
Hoestsiropen worden niet aangewezen bij kinderen jonger dan zes jaar omdat er geen wetenschappelijk bewijs is van een positieve werking.
Naar de dokter?
Er kan soms meer aan de hand zijn: RSV, astma, valse kroep, kinkhoest,… Dus waakzaamheid is aan te raden.
Een baby jonger dan 3 maanden die hoest of koorts maakt, laat je voor de veiligheid beter steevast checken door een arts. Hetzelfde geldt voor een kind met een verminderde weerstand.
Maar ook bij andere kinderen als
- de hoest na 3 weken blijft aanslepen
- de koorts na 3 dagen niet verdwijnt
- je kind zichtbaar pijn heeft
- de eetlust niet terugkeert en het kind gewicht verliest
In de volgende gevallen contacteer je best met spoed een arts:
- als je kind moeilijk ademhaalt, versneld ademt of een piepend geluid maakt
- wanneer je kind blauwe lippen krijgt en erg bleek lijkt
- bij algemene ongerustheid. Vertrouw op je gevoel!