Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

10 mrt 2020

Help, mijn kind houdt plots zijn/haar adem in!

Het is enorm angstaanjagend: je kindje houdt zo lang de adem in, totdat het blauw wordt en soms het bewustzijn verliest. Breath Holding Spells (BHS) heten deze aanvallen. 1 op 20 kinderen zou er al mee te maken hebben gehad. Hoe reageer je hierop en waarom doen ze dit?

Waarom?

Kindjes weten nog niet goed hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan. Breath holding spells worden dan ook getriggerd door heftige emoties zoals angst, frustratie, pijn of boosheid. Een BHS-aanval volgt dus meestal op een drift- of huilbui en kan een paar seconden tot meer dan een minuut duren.  Het lijkt alsof het kind aan het stikken is, maar dat is niet het geval.

Wat?

Meestal gebeurt het tijdens een uithaal van een huilbui. Je kindje stopt met ademen en dan kunnen de volgende kenmerken zich voordoen:

  • Je kind wordt volledig rood en kan daarna blauw kleuren
  • Je kind raakt buiten bewustzijn en wordt slap of net helemaal stijf
  • De oogjes draaien weg
  • Schokbewegingen

In het volgende filmpje zie je zo’n aanval.
https://www.facebook.com/229896077213999/videos/419062028297402/

Bij wie?

Breath Holding Spells komen voor bij kinderen tot ongeveer 6 jaar, zowel bij jongens als bij meisjes.  Sommige kindjes krijgen maar één aanval in hun leven, anderen krijgen er meerdere per dag.  Het zou erfelijk zijn, dus de kans dat broers en zussen er ook mee te maken hebben, is groot.

Hoe reageer je op zo’n aanval?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat deze aanvallen onschuldig zijn. Het ziet er erg angstaanjagend uit, maar probeer vooral rustig te blijven.  Begin je kind zeker niet door elkaar te schudden. Bij paniek zal je kind schrikken en kan het zelf niet rustig worden.

Zorg ervoor dat je kindje zich niet pijn kan doen en leg het eventueel op de zij wanneer hij/zij het bewustzijn verliest.  Bij bewustzijnsverlies zal het kindje de adem niet meer kunnen inhouden en begint het automatisch weer te ademen, waardoor het vanzelf weer bijkomt. De periode van zuurstoftekort is zo kort dat het geen beschadigingen aanbrengt aan de hersenen.

Het lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk kan je er best niet te veel aandacht aan schenken.  Het is soms voor kinderen een manier om aandacht te trekken, dus hoe meer je dit negeert, hoe minder effect dit heeft.  Deze aanvallen hebben ook geen enkele invloed op de verdere ontwikkeling van je kind en ze verdwijnen vanzelf naarmate ze ouder worden.  

Na de aanval kan je, afhankelijk van de leeftijd van het kind, er proberen over te praten. Wanneer boosheid of frustratie de aanleiding vormde, kan je nadenken over een andere manier voor je kind om zich af te reageren. En bij angst kan verklaring of uitleg misschien soelaas bieden.

Breath Holding Spells zijn dus onschuldig, maar het is wel belangrijk te weten dat de symptomen niet door iets anders veroorzaakt worden, zoals een hartafwijking of epilepsie. Dus aarzel zeker niet om langs een arts te gaan, wanneer je je hier ongerust om maakt.


De Grote Eerste Hulp Enquête