Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

5 essentiële kerst tips
23 dec 2021

6 essentiële tips voor de feestdagen

Voor veel van ons zijn Kerstmis en Nieuwjaar de drukste dagen van het jaar. Tijdens de feestdagen neemt ook het aantal ongelukjes en mensen die zich ziek voelen toe. We zijn ons aan het haasten, wat weer stress kan opleveren. En families die samenkomen creëren een mix van nieuwe ziektekiemen. Met deze 6 tips kom je de kerstdagen goed door.

Medicatie | Apotheken en dokters zullen tijdens de feestdagen gesloten zijn, dus het is belangrijk om vooruit te denken: Zorg ervoor dat je voldoende van jouw gewone voorgeschreven medicijnen hebt en dat familieleden die blijven logeren ook al hun noodzakelijke medicatie hebben.

De cocktail die je liever niet wilt | Vrienden en families die samenkomen kunnen tijdens alle feestelijkheden gemakkelijk een nieuwe cocktail van ziektekiemen produceren. En ziek worden tijdens de kerst kan een enorme tegenvaller zijn. Leg dus een voorraadje van je vertrouwde verkoudheids- en griepmiddelen en keelpastilles aan. Zorg er ook voor dat je over voldoende zelftesten beschikt zodat jij je kan testen voordat je bezoek krijgt of op bezoek gaat.
Een verhoogde inname van vitamine C kan een verkoudheidje tegengaan, net als Echinacea. Wat extra vitamine D-inname kan je immuniteit en weerstand versterken.

Overeten | Overmatig eten kan tot spijsverteringsproblemen leiden. Het hebben van milde maagzuurremmers kan in dat geval geen overbodige luxe zijn. Een goed alternatief bij maagklachten is pepermuntolie of verse pepermuntthee.
Als je je toch volledig hebt laten gaan met al het lekkers dan kunnen spijsverteringsenzymen nuttig zijn. Deze zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, net als actieve kool. Ook probiotica en probiotische yoghurt kunnen je darmen helpen zich te herstellen van overmatige consumptie.

Kater | Een kater wordt in de eerste plaats veroorzaakt door uitdroging, en de beste manier om je beter te voelen is dus om het vocht- en elektrolytenverlies te compenseren. Probeer daarom altijd naast een alcoholhoudende drank ook voldoende water te drinken. Drink om te beginnen nooit op een lege maag. Toch een kater ondanks dit advies? Rehydratie-oplossingen helpen de vocht- en zoutbalans te herstellen.

Mentale welzijn | Zorg voor je eigen geestelijk welzijn en dat van anderen.
Naast dat er veel vreugde is tijdens de feesten kan Kerstmis en Nieuwjaar voor veel mensen ook een moeilijke tijd zijn. Zorg goed voor jezelf, voor je familie, vrienden en buren. Zoek contact met hen als ze alleen zijn of worstelen met hun mentale gezondheid.
Als iedereen samen is, kan dat een moment zijn waarop je tijd hebt voor een goed gesprek, of waarop je inziet dat iemand extra hulp nodig heeft.

EHBO doos | Zorg voor een goed gevulde EHBO koffer:
Je EHBO koffer moet gemakkelijk toegankelijk zijn in geval van nood. Lees wat er allemaal in een EHBO koffer moet.


Wij raden je altijd aan om een EHBO-cursus te volgen om te begrijpen wat je in een medisch noodgeval moet doen. Want hoe meer mensen EHBO kunnen hoe beter! Een online cursus is gemakkelijk te volgen via 👉 onze webinars.

Delta Healthcare Consulting geeft deze informatie als algemene richtlijn en dit is op geen enkele wijze een vervanging van medisch advies. Delta Healthcare Consultancy is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor acties ondernomen op basis van deze informatie.

De Grote Eerste Hulp Enquête