Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

16 jul 2018

Actieve kool in je EHBO koffer

Houtskool in je EHBO koffer? Yes! Maar spurt niet te snel naar je zak BBQ-houtskool, want het gaat over actieve kool (norit); een natuurlijk geneesmiddel dat absorberend werkt bij vergiftigingsverschijnselen. Dit kan zeer handig zijn met kleine ontdekkingsreizigers in huis!

Werking?

Het product werkt erg absorberend en kan giftige stoffen in maag en darmen opslorpen om via de stoelgang weer naar buiten te werken. Zo komt het gif niet in het bloed terecht.  Actieve kool kan je vrij krijgen bij de apotheek (Norit Carbomix®).

Medisch advies

Het is handig om het al in je EHBO koffer te hebben omdat het belangrijk is het houtskoolpoeder zo snel mogelijk na vergiftiging in te nemen (liefst binnen het uur). MAAR ga er niet zelf mee aan de slag en neem het enkel op advies van een arts of het antigifcentrum. Het is zeer belangrijk dat de juiste hoeveelheid wordt toegediend, in bepaalde gevallen is het gebruik ervan totaal nutteloos en in sommige gevallen kan het zelfs schadelijk zijn.

Hoe innemen?

Indien je arts of het antigifcentrum adviseert om actieve kool te nemen, moet je de volgende richtlijnen in acht nemen:

Houtskoolpoeder dien je slechts éénmalig in te nemen en liefst binnen het uur na inname van de giftige stoffen.

  • Kind (vanaf 1 jaar): 0,5 – 1 gram per kilogram lichaamsgewicht
  • Volwassene: 50 gram

Meng het poeder voor inname met water (1 deel poeder, 4 delen water). Voor kinderen mag je er eventueel wat suiker of grenadine aan toevoegen.

Bron: antigifcentrum.be

De Grote Eerste Hulp Enquête