Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

4 jul 2018

EHBO bij brandneteljeuk

Iedereen herkent het wel: even door de bosjes lopen tijdens het spelen of wandelen  en daar is het dan: dat branderig gevoel. (Vloeken mag niet, zeker?) Een brandnetelplant zie je vaak niet op voorhand en als je hem ziet, is het meestal te laat.

Hoewel brandnetels eigenlijk ongevaarlijk zijn, is het op zijn minst aangenaam te noemen: jeuk, een branderig gevoel en soms zelfs pijnlijke blaartjes.  EHBO to the rescue!

Van haar naar naald

De bladeren en stengels van de plant zijn bedekt met breekbare, holle, brandharen.  Op het moment dat de brandnetel jouw huid aanraakt , breken de topjes van die haartjes af waardoor kleine naalden ontstaan. Die naaldjes spuiten verschillende chemische stoffen in de huid en die mix veroorzaakt een sterk brandend gevoel en huiduitslag.  Auwch.

In de netels beland?

1. Don’t touch it

Door de plek in eerste instantie niet aan te raken of er overheen te wrijven, worden de chemische stoffen niet verder de huid in geduwd.

2. Gebruik water en zeep

Giet eerst water over de plek zonder dat je deze aanraakt.  Hiermee verwijder je al een groot deel van de irriterende inhoud van de brandnetelhaartjes.  Maak daarna de huid schoon met water en zeep, of gebruik een schone doek als je niets anders voorhanden hebt.  De pijn trekt na het wassen in veel gevallen volledig of grotendeels weg.

3. Als het kriebelt moet je… niet krabben

Het is niet altijd even gemakkelijk, maar probeer zo min mogelijk te krabben. Dit maakt de jeuk alleen maar erger.   Het kan de plek nog meer irriteren. En als je je huid openkrabt, worden de symptomen vaak erger.

4. Koel af met koude kompressen

De koude helpt de roodheid te verminderen en verzacht het stekende gevoel.

Van korte duur

De ergste jeuk en blaasjes die op de huid zijn ontstaan, trekken grotendeels binnen een uur weer weg. Oef! Het kan vaak nog wel een paar uur duren voordat het tintelende gevoel van de brandnetelsteek volledig wegebt.

Neem contact op met je huisarts als het om een erg jong kind gaat of als de symptomen te ernstig zijn (eventueel een allergische reactie).

De Grote Eerste Hulp Enquête