Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

16 mei 2018

Eerste hulp bij reuzenberenklauw

Witte bloemschermen zo groot als een paraplu?  En langer dan papa?  Dat is dus waarom kinderen aangetrokken worden door deze 4 meter hoge plant met zijn enorme bladeren. 

Brandwonden

Jammer genoeg is de reuzenberenklauw niet zo onschuldig. Vooral contact met de stengel en bladeren kan heel wat huidirritatie opleveren.  Het sap van de reuzenberenklauw bevat namelijk een bijtende stof die in combinatie met UV-stralen van de zon reageert als een zuur en ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Ieder jaar opnieuw krijgt het Antigifcentrum in de maanden mei, juni en juli een groot aantal oproepen voor dit soort huidletsels.  En net dan bloeit deze plant volop langs onze wegen en dijken.

Van vlek naar blaar

De brandwonden verschijnen niet meteen na het contact met het sap.   Je vraagt je op dat moment vast af waar iedereen zich eigenlijk zo druk om maakt.  Na enkele uren kan de geïrriteerde huid beginnen ontsteken en zwellen.  Maar pas na blootstelling van de huid aan zonlicht beginnen er zich blaren te vormen.  Deze brandwonden zijn heel pijnlijk en kunnen nog maanden hun sporen nalaten.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.  Probeer deze plant dus vooral te vermijden.  Zie je de reuzenberenklauw ergens op een openbaar domein staan?  Contacteer dan gemeentelijke diensten.

Toch in die reuze klauwen beland?

Omdat er een hele tijd zit tussen het in contact komen met het sap en het verschijnen van de brandwonden, kunnen we gelukkig wel de pijnlijke effecten van reuzenberenklauw verminderen.

1. Eerst water, de rest komt later.

Spoel je huid 20 minuten lang onder stromend water

2. Vermijd de zon

Probeer 1 week lang uit de zon te blijven.  Gebruik zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en draag aangepaste kledij.

3. Huidletsels?

Contacteer dan je huisarts

De Grote Eerste Hulp Enquête