Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

22 okt 2019

Op een giftige paddenstoel, rood met witte stippen…

Paddenstoelen spreken vaak tot de verbeelding.  Ze kunnen de vreemdste vormen aannemen, groeien op de gekste plaatsen en er zouden kabouters in leven… Bovendien gebruiken we ze vaak in de keuken. Hoe kan het dan ook anders dat kindjes, tijdens een boswandeling, verleid worden tot het plukken of zelfs proeven van boszwammen?

Paniek of niet?

Volgens het antigifcentrum wordt het jaarlijks 400 x gecontacteerd ivm paddenstoelen, waarvan het grootste aantal oproepen gaat over kleine levensgenieters die van alles een keertje willen proeven.  Een goede eetlust kunnen we alleen maar toejuichen, maar alleseters worden dan weer een beetje gevaarlijk.

Meestal blijft het beperkt tot een kleine inname en hoeven we ons niet onmiddellijk zorgen te maken. Toch bel je best het antigifcentrum (070/245 245) om te verifiëren of het om een giftige soort gaat of niet.

Giftig of niet?

Het wordt een ander verhaal wanneer er een hele mand zelf geplukte giftige bospaddenstoelen in de soep belanden, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor.  

Wil je toch echt paddenstoelen plukken? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent. Het antigifcentrum heeft toxicologische fiches van enkele giftige paddenstoelen in onze regio en werkt samen met mycologen (kenners van zwammen). 

Hier vind je alvast een lijst van de meest voorkomende giftige paddenstoelen in België. Sommigen zien er echt uit als de champion die we kennen uit de winkel. En plopperdeplopperdeplop! Zelfs de rode met witte stippen staat er tussen…

De Grote Eerste Hulp Enquête