Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

16 jul 2019

Oeps, centje ingeslikt

Alles wat schittert, blinkt, kleurrijk is en past in mond, neus of oren, is zeer aantrekkelijk om daar ook eens in te duwen. Tenminste zo redeneert een peuter toch. Helaas niet altijd zo’n goed idee.

Euhm… en nu?

Het is zeer aanlokkelijk om boos te worden, maar adem een paar keer diep in en uit ;-). Wanneer je held een klein voorwerp heeft ingeslikt, zie je dit meestal binnen de 48 uur in de stoelgang terug.

Niets te zien?

Ga dan best even langs bij de arts. Deze zal dan een röntgenfoto maken om te zien waar het voorwerp zich bevindt.  Soms kan medicatie worden voorgeschreven om het avontuur door het maagdarmstelstel naar buiten te bevorderen.

Opgelet met het inslikken van batterijen of meerdere magneetjes. Ook dan ga je best langs bij de arts. De giftige stoffen kunnen buikpijn of een branderig gevoel veroorzaken.

Is het een groter voorwerp? Dan blijft het soms in de slokdarm steken. Hierdoor kan je kindje beginnen kokhalzen of pijn ervaren. Laat het nooit braken, maar raadpleeg een arts of de spoedafdeling.
Dit laatste doe je ook best als het een scherp of giftig voorwerp is of als je kindje klaagt over buikpijn of plots koorts ontwikkelt. 

In de neus

Het is geen goed idee om zelf in de neus te beginnen peuteren met vinger of pincet. Zo duw je het er alleen maar verder in.
Wat kan je dan wel doen? Duw het vrije neusgat toe en vraag aan je kindje om te snuiten. Of duw het niet-verstopte neusgat dicht en blaas hard lucht in de mond van je kindje (blaaskus).
Krijg je het niet verwijderd? Dan raadpleeg je best de huisarts.

In het oor

Heeft je kindje plots gehoorverlies, duizeligheid, oorpijn of evenwichtsstoornissen? Dan duwde hij misschien wel iets in het oor. Begin hier vooral zelf niet aan. Een oor is zeer kwetsbaar en de kans dat je het er alleen maar verder induwt, is groot. Ga in dit geval altijd naar een arts.

De Grote Eerste Hulp Enquête