Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

20 dec 2019

Help, mijn kind heeft een voedselallergie!

Een voedselallergie lijkt niet zo ernstig, maar de mogelijke gevolgen zijn dat soms wel. Geef toe: welk kindje kan weerstaan aan een zakje kleurrijke M&M’s?  Maar wat als een hevige allergische reactie optreedt na het eten van pinda’s? Alle hens aan dek dus om die kleurrijke bolletjes uit dat kindermondje te houden. Koemelk is nog zo’n voedingsmiddel dat wel eens vaker allergische reacties uitlokt bij kinderen. Laat nu net dat, een favoriet kinderdrankje zijn en een ingrediënt in heel wat lekkere koekjes,…  Wat als je plots ontdekt dat je kind een voedselallergie heeft?

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie treedt op wanneer het immuunsysteem abnormaal reageert op een bepaalde stof (allergeen) in een voedingsmiddel.

Dit kan gaan van huiduitslag, tot hoofd- of buikpijn, maar ook zwelling van de keel of zelfs een anafylactische shock. Een kleine hoeveelheid kan soms al ernstige lichamelijke reacties veroorzaken.

In principe kan elk voedingsmiddel dat eiwit bevat, een allergische reactie uitlokken. Te veel om op te noemen dus, maar de meest voorkomende allergenen zijn noten, melk(producten), gluten, fruit, soja, schaaldieren en kippeneieren.

De ernst en de klachten van de allergische reacties verschillen van persoon tot persoon. Jonge kinderen zijn jammer genoeg vaker het slachtoffer omdat hun darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Bijgevolg kunnen de eiwitten in voeding niet volledig afgebroken worden en deze grotere eiwitdeeltjes zijn vaak de boosdoener en dus oorzaak voor een allergische reactie.

Meestal treedt de reactie vrij snel op na inname van het allergeen. Soms zelfs al binnen enkele minuten, soms na een paar uur.

Kruisreactiviteit: wablieft?

Wist je dat mensen met een allergie voor gras- en of boompollen (hooikoorts) soms ook allergisch reageren op voedingsmiddelen? De structuur van een stuifmeelkorrel in pollen lijkt namelijk op de structuur in bv. meloen, tomaat, pinda, tarwe,… waardoor het moeilijk wordt voor ons immuunsysteem om deze allergenen te onderscheiden. Vandaar dus de kruisreactiviteit. Hetzelfde gebeurt soms bij een latexallergie.

En wat nu?

Wanneer je een vermoeden hebt van voedselallergie bij je kind, laat je het best testen. Nadien zal de arts vermoedelijk een dieet opstellen om het allergeen te vermijden. Maar dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Denk aan de aantrekkelijke pindanootjes op een verjaardagsfeestje van een klasgenootje. Of het gehaktbrood waarvan je echt niet verwacht had dat er koemelk zou inzitten. We wijken even af van voeding, maar ook allergische reacties op wespen- of bijensteken kunnen heftig zijn.

Afhankelijk van de ernst van de allergie is goede begeleiding en waakzaamheid dus noodzakelijk. Aarzel ook niet om dit op elk kinderfeestje, op restaurant, in de kinderopvang, op kamp,… duidelijk uit te leggen en te herhalen. Het is belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de situatie en ook weten wat ze moeten doen als het toch misgaat.

Anafylactische shock

Wanneer het hele lichaam plots allergisch reageert: enorme zwelling, misselijkheid, ademnood, versnelde polsslag, eventueel bewustzijnsverlies,… spreken we over een anafylactische shock. Deze kan fatale gevolgen hebben, dus hierbij moet zeer snel gehandeld worden door toediening van een dosis adrenaline. Mensen die weten dat ze heftig kunnen reageren op bepaalde voedingsmiddelen, krijgen een adrenaline auto-injector voorgeschreven die ze best steeds bij zich hebben.

Ben je in de buurt van iemand die een anafylactische shock krijgt? Check dan onmiddellijk of die adrenaline bij heeft. Verwittig best 112 en start beademing en hartmassage wanneer de persoon het bewustzijn verliest en geen normale ademhaling heeft. (Is de persoon het slachtoffer van een wesp- of bijensteek, dan moet de angel zo snel mogelijk worden verwijderd.)

Enkele tips

  • Laat je begeleiden door een diëtist
  • Vermeld op restaurant altijd dat er in geen geval het voedingsmiddel mag inzitten waar je kind allergisch aan is
  • Meld het aan iedereen waarbij je kind mogelijk iets kan of zal eten en leg nadruk op de ernst van de situatie
  • Zorg er ook voor dat je kind er heel bewust van wordt en zorg voor voldoende, lekkere alternatieven
  • Lees goed de etiketten van producten
  • Bereid je goed voor wanneer je op vakantie gaat
  • Zorg dat je steeds medicijnen of adrenaline bij hebt, indien nodig
De Grote Eerste Hulp Enquête