Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

9 mei 2019

Eerste hulp bij insectensteken

De zomer is heerlijk! Maar de aangename temperaturen brengen ook een hele zwerm insecten met zich mee. En deze kleine beestjes kunnen behoorlijk vervelend zijn. Van wat irritant gezoem en onaangename bezoekjes tijdens zomerse picknicks tot pijnlijke steken of beten.

EHBO bij insectenbeten

Bij een steek van een bij of wesp, verwijder je best zo snel mogelijk de angel. Gebruik hiervoor je vingernagel of de botte kant van een mes om zo de angel weg te schrapen. Dit doe je best door van onder de steekplaats naar boven te drukken en te glijden. Met een pincet ga je sneller het achtergebleven gifzakje samen drukken waardoor het gif in het lichaam komt. Kan je de angel niet zelf verwijderen? Raadpleeg dan best een arts.

Koel de plaats van de insectensteek met een natte doek of ijs om de zwelling, jeuk en/of pijn te beperken. Breng achteraf eventueel wat jeukwerende zalf aan (bv. Caladryl®).

Allergisch?

Zijn de gevolgen echter ernstiger en word je onwel? Dan ben je vermoedelijk overgevoelig voor insectengif en reageer je allergisch op de steek. Zet je in dat geval in een halfzittende houding. Dit vergemakkelijkt het ademen. En laat onmiddellijk de hulpdiensten (112) alarmeren.

Dit laatste doe je ook best wanneer je gestoken bent in de mond- of keelholte. Door de zwelling kan je ademhaling in gedrang komen. Koel dus onmiddellijk je mond met koud water of ijs zodat de zwelling afneemt en alarmeer de hulpdiensten.

Zot van Zzzzoet

Insecten houden van zoet, dus gesuikerde dranken zijn een lokmiddel. Drink je toch frisdrank? Doe dat dan steeds uit een glas. Blikjes zijn erg aantrekkelijk om stiekem in te vliegen. Zonder dat je het door hebt, zit er zo een ongewenste bezoeker in je drankje.

Naast zoet, is ook licht iets waar ze op afkomen. Vervang lampen dus best door een insectenwerende geurkaars.

En als laatste is het afgeraden om naar insecten te slaan. Daardoor worden ze agressief en is de kans op een steek groter.

Wist je dat een bij haar angel en gifzakje verliest door te steken? Het wordt dan ook meteen haar dood. Een wesp daarentegen trekt haar angel weer in en kan dus meerdere keren na elkaar steken.

De Grote Eerste Hulp Enquête