EHBO bij zonnebrand
Iedereen kijkt uit naar de zon en de zomer! En terecht. Zonlicht geeft ons energie en een goed gevoel. Bovendien zorgt het ervoor dat onze huid vitamine D aanmaakt, wat goed is voor onze botten en tanden.
UV-stralen
Helaas is er ook een keerzijde aan zonlicht. UV-straling kan leiden tot zonnebrand, veroudering van de huid en zelfs huidkanker.
Zeker voor kleine baby’s is zonlicht zeer schadelijk. Hun tere huid kan geen zon verdragen en verbrandt onmiddellijk. Houd baby’s dus best in de schaduw. Maar zelfs dan is bescherming met antizonnebrandmiddel (SPF 50+) nodig, want ook in de schaduw kunnen kinderen verbranden.
- Lage bescherming: SPF (Sun Protection Factor) 6-10
- Gemiddelde bescherming: SPF 15-20-25
- Hoge bescherming: 30-50
- Zeer hoge bescherming: 50+
Ook kinderen tot 3 jaar laat je best niet spelen in de rechtstreekse zon. Kinderhuid is dunner dan die van volwassenen en kan moeilijker zon verdragen.
Zelfs 50 tot 80% van de UV-schade zou zich voordoen tijdens de kinderjaren en de puberteit*.
Bij de geboorte krijgt iedereen een bepaalde hoeveelheid weerstand tegen de zon mee. Deze helpt de huid beschermen tegen UV-straling. Als een kind vroeg aan die zon wordt blootgesteld, raakt de weerstand sneller uitgeput. Dit wil zeggen dat het lichaam de schade door de zon niet langer kan herstellen. De enige manier om die reserve intact te houden, is om van jongs af aan te zorgen voor een efficiënte bescherming.
Hoe smeer je in?
Insmeren doe je best een half uur voordat je je in de zon vertoeft, met een dikke laag antizonnebrandmiddel. Dit zou elke twee uur moeten herhaald worden. Ook na elke duik in het water, moet er opnieuw worden gesmeerd. Op de middag is het risico op verbranding het hoogst. Let dan extra goed op. Laat je kind ook steeds een t-shirt, zonnebril en hoed met brede rand dragen.
Restjes van vorig jaar bieden niet meer altijd de beste bescherming. Door opening of blootstelling aan hoge temperaturen, kan het zijn dat de Sun Protection Factor is verlaagd.
Wat bij zonnebrand?
Bij zonnebrand gaat het meestal om eerstegraadsverbranding. De huid is rood, gezwollen, pijnlijk en voelt warm aan.
Als je ziet dat de huid van je kind rood wordt, haal hem/haar dan onmiddellijk uit de zon en bescherm het met kledij. Verzacht de verbrande huid met een aftersun crème of flamigel.
Laat ze voldoende water drinken.
Wanneer er sprake is van blaarvorming, uitdroging, of een ziektegevoel, raadpleeg je best medische hulp.
* Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000