Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

10 mei 2018

Eerste Hulp bij een ongeval

Wat moet je doen tijdens een aanrijding? Bij een ongeval word je vaak overdonderd door de situatie. In eerste instantie zou je misschien de hulpdiensten bellen. Maar eigenlijk check je best vooraf een aantal zaken. Wij zetten even op een rijtje wat je doet bij een ongeval/aanrijding.

  1. Zorg voor veiligheid
  2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer
  3. Alarmeer de hulpdiensten
  4. Verleen verdere eerste hulp

Zorg voor veiligheid

Veiligheid boven alles! En dan gaat het allereerst om je eigen veiligheid. Draag bijvoorbeeld een fluojas en trek handschoenen aan wanneer je bloed bespeurt.
Maar ook de veiligheid van het slachtoffer en de omstanders zijn belangrijk. Probeer de situatie en mogelijke gevaren of risico’s in te schatten.
Het slachtoffer mag nooit verplaatst worden. Tenzij er gevaar is voor het slachtoffer en de situatie niet veilig is. Maar doe dit ook enkel en alleen als je je eigen veiligheid niet in gevaar brengt.

Beoordeel de toestand van het slachtoffer

Het is belangrijk om te weten of het slachtoffer in levensgevaar is. Controleer zijn/haar bewustzijn. Spreek het aan en schud zachtjes aan de schouders. Controleer daarna de ademhaling: kijk, luister en voel of het slachtoffer ademt. Het is niet gemakkelijk om op zoek te gaan naar een hartslag. Zeker niet als je zenuwachtig bent. De ademhaling controleren is makkelijker en duidelijker. Ga ervan uit dat er een hartslag is als het slachtoffer ademt.

Alarmeer de hulpdiensten

Wanneer het slachtoffer ernstig gewond is of zich in een levensbedreigende situatie bevindt, verwittig je de hulpdiensten via het Europese alarmnummer 112.
Vertel wie, wat, hoe en waar: wie ben jij (en wat is je kennis van eerste hulp), wie is het slachtoffer, wat is er gebeurd, hoe is het slachtoffer eraan toe en waar is het gebeurd? De hulpverlening wordt hierop afgestemd.
Houd de lijn vrij zodat de hulpcentrale je kan terugbellen (bv. als ze de locatie niet vinden). Wanneer het mogelijk is, laat je best de hulpdiensten opwachten door een andere persoon.

Verleen verdere eerste hulp

Tijdens het wachten op de hulpdiensten kan je het slachtoffer zoveel mogelijk proberen te helpen. Blijf erbij en stel het gerust. Stelp een bloeding, koel een brandwonde, leg het slachtoffer op zijn zijde of start met reanimatie. Wat je precies kan doen om te helpen, leer je tijdens onze opleidingen.

Nog meer leren over levensreddend handelen? Dat doe je in onze EHBO cursussen.

De Grote Eerste Hulp Enquête