Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

11 apr 2018

Zijn vervallen medicijnen gevaarlijk?

Jij hebt het misschien ook al gemerkt aan je lopende neus, jeukende ogen of niesbuien: het allergieseizoen is weer begonnen. Een pilletje tegen allergie kan verzachting brengen, maar wat als het doosje in jouw medicijnenkast vervallen is?

Is het gevaarlijk om deze toch nog te gebruiken? En hoe zit dat met andere medicijnen?

Minder effectief

Het is geen ramp wanneer je een vervallen pilletje tegen hooikoorts hebt geslikt. De kans bestaat wel dat het medicijn minder effectief is, waardoor het dus niet zo veel nut heeft om het te nemen.

Echter bij een aantal medicijnen is het wel heel belangrijk om de houdbaarheidsdatum te respecteren, zoals:
anticonceptie, medicijnen tegen epilepsie, medicijnen om cholesterol, bloeddikte en bloeddruk onder controle te houden, medicatie tegen hart- en vaatziekten, medicijnen met nitroglycerine (bij hartkramp), medicijnen bij astma of schildklierproblemen, insuline, adrenaline, oogdruppels.

Steriel

En wat met de tube flamigel of de steriele verbanden in jouw verbandkoffer? Als de verpakking nog ongeopend is, kan het ook hier geen kwaad om deze nog te gebruiken. Wanneer je tube echter al een aantal keer is geopend, moet je je wel vragen stellen bij de steriliteit. Het is dan aangeraden om deze tijdig te vervangen.

Kijk dus regelmatig (twee tot drie maal per jaar) je apotheekkast na. Je brengt vervallen medicijnen (zonder kartonnen verpakking en bijsluiter) best terug naar de apotheek.

De Grote Eerste Hulp Enquête