Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

dit maakt zitten zo ongezond
6 feb 2019

Dit maakt zitten zo ongezond

Breng jij het grootste deel van de dag zittend door? Dan verdubbelt het risico op sneller overlijden. Het klinkt erg drastisch, maar onderzoek toont aan dat de tijd die je zit, in verband staat met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker… met overlijden tot gevolg. (Bron: EOS wetenschap) Om nog maar te zwijgen van vervelende kwalen zoals rugpijn.

5 eenvoudige ‘antizit-tips’

Dat zitten ongezond is, geldt zelfs als je ’s morgens of ’s avonds nog veel beweegt of sport.  Want vooral het urenlang achter elkaar stilzitten is de boosdoener.  Daarom is het erg belangrijk om regelmatig recht te staan.

Niet mogelijk met jouw bureaujob? Wij geven 5 eenvoudige tips waardoor het toch kan lukken:

  1. Sta elk half uur even op. Het gaat hierbij vooral om de verandering van houding.  Dus je hoeft echt geen half uur te gaan lopen.
  2. Wandel heen en weer wanneer je telefoneert.
  3. Drink veel water. Hierdoor moet je meer naar het toilet, waardoor je meer rechtstaat. Bovendien is het goed voor je gezondheid.
  4. Loop even tot bij je collega om een vraag te stellen, in plaats van te bellen.
  5. Beweeg ook op je stoel. Let op je houding en verander af en toe van positie.

De kwaal van deze tijd

Ons lichaam is niet gebouwd om te zitten.  Van nature loopt de mens kilometers op zoek naar voedsel en een verblijfplaats.  Het zitten is echt een gevolg van de evolutie van de tijd.  Ruim 25% van de werknemers zou wel eens thuis blijven wegens rugklachten. Urenlang zitten en een slechte zithouding is hier mee de oorzaak van.

Juiste zithouding

Je schuift je billen best goed achterin de stoel, zodat je onderrug de nodige steun krijgt.   Deze is best een beetje hol. Maar laat vooral je rug zichzelf dragen. Probeer een bolle onderrug te vermijden.  Hangen of leunen maakt de spieren alleen maar zwak.  Vergeet niet regelmatig te bewegen.

Nog meer tips over correct zitten en het vermijden van rugpijn? Check onze cursus ‘Ergonomie voor bedrijven.’

Volg onze wekelijkse tips op Facebook

De Grote Eerste Hulp Enquête