Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

6 feb 2019

Grrr, de griep is daar

Het is een bezoeker die we liever zien gaan dan komen. Maar elk jaar slaagt hij erin om onze huishoudens op z’n kop te zetten. Mister griep… wat kan je er tegen doen en hoe kan je hem (proberen te) mijden?

  • Wees zuinig met zoenen en was je handen

Begin januari: nieuwjaarszoenen en handdrukken worden gretig uitgedeeld. Maar laat nu net dat belangrijke boosdoeners zijn voor de verspreiding van dat vieze beestje. Wees dus zuinig met zoenen en was zeer regelmatig je handen met water en zeep (en eventueel alcohol). Zeker bv. na het uitwisselen van geld, het aanraken van deurklinken of het gebruiken van een toetsenbord in flexplekken op je werk. Probeer ook je mond, neus en ogen zo weinig mogelijk aan te raken.

En in tegenstelling tot wat we quasi allemaal van onze mama hebben geleerd: houd niet je hand voor je mond wanneer je hoest of niest, maar gebruik je arm of zakdoek.

  • Liever papier dan stof

Eén van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoek neer? Houd het nu best bij papieren zakdoekjes en deponeer ze onmiddellijk na gebruik in de vuilnisbak. Misschien iets minder milieuvriendelijk, maar veel hygiënischer dan een stoffen zakdoek.

  • Open een raam

In de winter zitten we vaak samen in een warme, afgesloten ruimte. Toch is het ook dan aan te raden regelmatig te verluchten. Niets beter dan wat frisse lucht en zuurstof om mogelijke ziektekiemen buiten te laten.

  • Een prikje

Je kan je laten vaccineren tegen de griep. Het best doe je dit in het najaar in de maanden met een o: oktober en november. Maar het kan ook nog net voordat de grote grieppiek er aankomt in december of begin januari. Tenminste als Mister griep niet langskomt binnen de 14 dagen na je prik, want die tijd heeft het vaccin nodig om je te beschermen.

SOS bij griep

Jammer genoeg zijn er geen wondermiddeltjes op de markt.  Alleen rust en proberen veel water te drinken, is de remedie.  Eet wat soep of licht verteerbare zaken.  Een Dafalgan kan helpen om mogelijke spier- of hoofdpijn te stillen.

Bye bye, Mister griep!

De Grote Eerste Hulp Enquête