Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

Plezier tijdens ehbo opleiding op basisschool
10 jan 2023

6 redenen om kinderen eerste hulp te leren.

Ook kinderen kunnen in een situatie terecht komen waarbij ze eerste hulp moeten verlenen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze zelfstandig op pad gaan namelijk. Waarom zou je al beginnen op de basisschool met het aanleren van EHBO-vaardigheden? We hebben voor jou 6 redenen op een rijtje gezet.

  • Veiligheid: Kinderen moeten weten hoe ze in geval van nood veilig kunnen blijven. Kennis van EHBO kan kinderen helpen zich voorbereid te voelen en vertrouwen te hebben in het omgaan met potentieel levensbedreigende situaties.
  • Voorbereiding secundair: Een van de eindtermen en ontwikkelingsdoelen van het secundair onderwijs is kennis van EHBO hebben. Omdat kinderen deze vaardigheden niet dagelijks gebruiken is het juist belangrijk om er in het 5e en 6e leerjaar al mee te beginnen. Zo blijven kennis en vaardigheden steeds paraat.
  • Zelfvertrouwen: Door kinderen eerste hulp vaardigheden te leren, krijgen ze een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Het kan ze het gevoel geven dat ze een positief verschil kunnen maken in de wereld.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Het leren van EHBO kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing en communicatie.
  • Zelfredzaamheid: Basisvaardigheden in eerste hulp kunnen kinderen helpen zelfredzamer en onafhankelijker te worden, wat vooral belangrijk kan zijn in geval van nood wanneer volwassenen niet beschikbaar zijn om te helpen.
  • Levens redden: Uiteindelijk is de belangrijkste reden om kinderen basisvaardigheden te leren, dat het levens kan redden. Weten hoe je moet reanimeren en een AED gebruiken kan een cruciaal verschil maken in een noodsituatie, en elke seconde telt.

Ook een opleiding organiseren op school? Bekijk hier ons aanbod EHBO op school.

De Grote Eerste Hulp Enquête