Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

10 apr 2022

2 apps om kinderen te leren reanimeren

Reanimeren kan je leren… met je smartphone

Leren reanimeren kan nu met een superleuke app, waarmee zelfs je kids het fijn zullen vinden te leren reanimeren! De app ‘Een adembenemende picknick’ werd gerealiseerd in samenwerking met de Belgische reanimatieraad en neemt je mee naar het bos voor een picknick.

Aan de hand van een tof verhaal met leuk geanimeerde dieren leren je kinderen wat ze moeten doen bij verstikking en hartstilstand.  Daarnaast kunnen ze via een spelletje en muziek alvast het tempo van de hartmassage inoefenen.  De bedoeling is dat iedereen bewust wordt gemaakt van het feit dat je echt te hulp moet schieten bij zo’n voorval in jouw omgeving. Iedereen kan een mensenleven redden met eenvoudige handelingen.  Je moet ze alleen aanleren en met deze app kan dit zelfs spelenderwijs.

Ook voor de ouders is er extra uitleg voorzien rond reanimatietechnieken en hoe je best reageert bij luchtwegobstructie.  Zeker een aanrader!

Je kan de app downloaden op je smartphone (Androïd) of Iphone of Ipad.

Wil je graag via echte filmpjes bekijken hoe een reanimatie verloopt? Dan kan je dat via de ‘StartnHart’ app. Deze is ontwikkeld in samenwerking met KULeuven en leert de afzonderlijke stappen van reanimatie aan. Eigenlijk is de app bedoeld om leerlingen reanimatie aan te leren in de klas. Na het doornemen van de stappen kunnen ze elkaar evalueren, wat resulteert in een score en eventuele verbeterpunten.

Je kan de app downloaden op je Iphone of Ipad.

Aan de slag

Natuurlijk is dit het meest effectief wanneer je beschikt over een reanimatiepop, zodat je de aangeleerde technieken onmiddellijk kan inoefenen. Zo onthoud je het ook het best.
Dit is trouwens sowieso aangeraden. Het oefenen zorgt ervoor dat je de technieken die je op de apps ziet gebruiken, ook echt in de vingers krijgt. Het zal je helpen en vertrouwen geven, op het moment dat je ze effectief nodig hebt. De apps zijn een goede start, maar inoefenen is de boodschap!
Wil je ook in praktijk leren reanimeren? Check onze reanimatiecursussen.

De Grote Eerste Hulp Enquête