Eerste hulp bij koorts bij kinderen
Koorts is een signaal van het lichaam. Kinderen maken sneller koorts dan volwassenen doordat ze slechts beperkt kunnen zweten. Een kindje heeft koorts wanneer zijn lichaamstemperatuur 38°C of meer bedraagt. Dit hoeft echter niet onmiddellijk gelinkt te worden aan een ziekte. Een temperatuursverhoging kan ook het gevolg zijn van een vaccinatie of het doorbreken van tanden, bijvoorbeeld. Maar wat doe je daar nu aan?
Koorts bij kinderen meet je altijd via de anus (met andere woorden, via het achterwerk).
Is het kindje jonger dan 3 maanden en je meet duidelijk koorts? Contacteer dan absoluut een arts. Het afweersysteem is bij deze kleintjes nog niet ontwikkeld en er bestaat gevaar voor een zware infectie.
Perdolan of Nurofen?
Koortswerende middelen dien je op de volgende manier toe:
- Gebruik Perdolan (paracetamol) (en geen Nurofen bij kinderen jonger dan 3 maanden).
- Dien de eerste keer 20 mg/kg toe (voor een kindje van 5 kg is dit bv 100 mg).
- De volgende keren geef je 15 kg/kg.
- Een kindje mag maximum 90 mg/kg/dag toegediend krijgen, verdeeld over 4 giften per dag.
- Laat best zes uur tussen twee dosissen.
Bij kinderen ouder dan 3 maanden gelden dezelfde richtlijnen, maar kan ook Nurofen (ibuprofen) worden gebruikt. Toch start je best met Perdolan (behalve bij kinderen met leverstoornis). Nurofen zijn NSAID (niet-steroïdale, anti-inflammatoire geneesmiddelen) of ontstekingsremmers op basis van ibuprofen/naproxen. Ze zijn zwaarder voor de maag en hebben meer kans op nevenwerkingen. Wanneer Perdolan niet voldoende helpt of er is echt een onstekingsremmer nodig, kan Nurofen soelaas bieden. Geef hier maximaal 30 mg/kg per dag, verdeeld over 3 giften per dag (dus 10 mg/kg per gift).
In geval van hoge koorts of ernstige pijn kan Perdolan om de drie uur afgewisseld worden met Nurofen, vermits ze complementair werken.
Siroop of suppo?
De suppo of siroop hebben hetzelfde effect, maar de siroop kan je beter doseren. De nieren en de lever van een kindje moeten nog veel meer moeite doen om medicatie te verwerken. Daarom is het uiterst belangrijk nooit meer toe te dienen dan de richtlijnen voorschrijven. Het gewicht is daarbij erg belangrijk, maar ook de leeftijd. Een baby van 10 maanden kan soms evenveel wegen dan een peuter van 1,5 jaar, maar de ontwikkeling van de organen staat nog niet even ver.
Dokter of niet?
Een kind (ouder dan 3 maanden) mag drie dagen koorts maken. Wanneer de koorts nadien niet wegebt, of wanneer je de koorts maar moeilijk onder controle krijgt met koortswerende middelen, raadpleeg dan best een arts. Bovendien is het ook belangrijk te kijken naar de andere symptomen. Indien je kindje niet meer eet en drinkt, moet natuurlijk sneller worden ingegrepen. Het is erg belangrijk dat het voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te vermijden. Ook als het kind echt suf is of moeilijk aanspreekbaar of bij huiduitslag of onverklaarbare pijn, raadpleeg je best een arts.
Dit zijn algemene richtlijnen. Overleg best met je arts over de aanpak van koorts.
Alles weten over EHBO bij kinderen?
Volg dan nu op eigen tempo een online cursus EHBO bij kinderen.