Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

simulant tijdens bedrijfshulpverlening
3 jun 2022

De meerwaarde van een simulant bij EHBO-opleidingen

Tijdens een EHBO opleiding wil je uiteraard dat de werkelijkheid zoveel mogelijk wordt benaderd. Zo leren medewerkers tijdens een “echt” incident hun kalmte te bewaren.
Het inzetten van een simulant is dus een zeer waardevolle toevoeging.

Wat doet een simulant?

Een simulant is er op getraind om fysieke en psychische aandoeningen na te bootsen. Naast dat een simulant zeer overtuigende letsels en ziektebeelden kan grimeren, kan hij de ziektebeelden ook realistisch uitbeelden. Daarnaast speelt een simulant goed in op de reacties en handelingen van de deelnemers. De deelnemer ervaart in deze oefensituatie dus de chaos en spanning van een echt ongeval.
Als organisatie kun je in samenwerking met de simulant ook ongevalssituaties bedenken en in scene zetten. Op die manier creëer je een EHBO opleiding op maat van het bedrijf.

Waarom een opleiding met simulant?

De simulant kun je zien als een levend hulpmiddel om het gedrag en de reacties van cursisten tijdens een ongeval in kaart te brengen. De een slaat in paniek de ander klapt dicht. Door inzicht te krijgen van het eigen handelen zal een cursist bewuster zijn van de aandachtspunten in een noodgeval.
Een grote meerwaarde is dat aan de hand van het gedrag van een simulant, deelnemers leren aandoeningen te herkennen en de juiste diagnose te stellen. Het meemaken van een realistische oefening zorgt ervoor dat deelnemers hun kennis ook durven toepassen in de praktijk.

Voorbeelden die de simulant kan nabootsen

  • Snijwonden, scheurwonden, brandwonden;
  • Verstuikingen, kneuzingen, botbreuken;
  • Bewustzijnsstoornissen, flauwtes, shock;
  • Psychische stoornissen.

Ook een opleiding met simulant op maat van uw bedrijf?
Informeer naar onze gunstige tariefformules. In samenspraak stellen wij voor jullie het ideale lesschema op.

Contacteer ons
De Grote Eerste Hulp Enquête