Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

Reanimatie tijdens corona
15 sep 2020

Reanimeren met social distance van 1,5 meter: hoe doen we dat?

Iemand in nood helpen in tijden van: ‘blijf op veilige afstand van elkaar, ontsmet alles en draag een mondmasker’. Hoe doe je dat? Kunnen we dat nog wel in coronatijden? Of moeten we nu vooral aan onszelf denken?  

Eigen veiligheid primeert 

Het klinkt misschien gek, maar de eerste richtlijn die je steevast aanleert bij EHBO is dat je eigen veiligheid op de eerste plaats komt. Ook in niet-coronatijden. Je moet er altijd zeker van zijn dat je jezelf in geen geval in gevaar brengt.  

In deze bizarre tijden waarin covid-19 ons serieus liggen heeft, geldt ook dat je eigenlijk op 1,5 meter van het slachtoffer moet blijven. Je hebt namelijk geen garantie dat hij/zij al dan niet besmet is met covid-19. Dat wordt zeer onhandig natuurlijk. Moeten we dan mensen in levensbedreigende noodsituaties aan hun lot overlaten? 

Verplicht om te helpen 

Natuurlijk niet! Elk van ons is bij wet verplicht om slachtoffers in levensgevaar te helpen. Maar hoe dan? 

Bewustzijn is een belangrijke parameter in hulpverlening. Een slachtoffer dat nog bij bewustzijn is, kan je helpen vanop afstand door de hulpdiensten te bellen en de persoon gerust te stellen dat er hulp komt. Eventueel kan je enkele aanwijzingen geven hoe het slachtoffer zich, in de mate van het mogelijke, zelf een beetje kan verzorgen (vb. druk zetten op bloedende wonde) of het zich comfortabeler kan maken (bv. neerzitten of liggen) totdat de hulpdiensten arriveren.  

Bij een persoon buiten bewustzijn moet je wel dichterbij komen. Ook hier is het heel belangrijk om snel de hulpdiensten te verwittigen (112) en jezelf goed te beschermen met handschoenen en een mondmasker (liefst nog wegwerphandschoenen en een chirurgisch mondmasker). Ook de mond en neus van het slachtoffer moeten eigenlijk licht afgedekt worden met een mondmasker (of t-shirt, sjaal,…). Bij hartmassage kunnen er vaak vochtdeeltjes vrijkomen.  

Geen mond-op-mond beademing 

Doe enkel hartmassage en geen beademing. Mond-op-mond beademing wordt afgeraden in coronatijden wanneer je geen professionele hulpverlener bent, tenzij het slachtoffer tot jouw bubbel behoort.  Bij hartmassage blijf je het bloed rondpompen en zorg je ervoor dat de hersenen niet te lang zonder zuurstof vallen. Wist je dat de hersenen slechts 3 minuten zonder zuurstof kunnen? Een grote hulp dus totdat er professionele hulpverlening arriveert! 

Meer weten over EHBO? Schrijf je dan in voor een online training.

Meer informatie

De Grote Eerste Hulp Enquête