Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

9 jun 2022

Eerste hulp bij tekenbeten

Bij aangename temperaturen, worden helaas ook de teken weer actief. Een wandeling in het bos, park, weiland of tuin kan dan verstoord worden door deze ongewenste bezoeker.

Teken zitten in lage begroeiing zoals struiken en hoog gras en gaan op zoek naar warme plekjes op je huid (hoofd, nek, oksels, knieholten, liesstreek, enkels,…). Een tekenbeet voel je nagenoeg niet. Daarom is het belangrijk na de wandeling de huid te controleren. Vergeet hierbij zeker de hoofdhuid niet. Mogelijk kan er wel jeuk ontstaan na enkele uren.

Ziekte van Lyme

De teek moet binnen 24 uur worden verwijderd, omdat ze besmet kan zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hoe langer de teek op je huid vertoeft, hoe groter de kans op besmetting. Bij de ziekte van Lyme kunnen symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en koorts optreden. Je schakelt dan best medische hulp in. Als de ziekte niet tijdig ontdekt wordt, kunnen spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart worden aangetast.

De huid kan een beetje geïrriteerd zijn door de beet, met een klein rood plekje als gevolg. Dit mag echter niet groter zijn dan 5 cm en moet binnen enkele dagen verdwijnen. Wanneer na enkele dagen (of soms maanden) een rode, ringvormige uitslag rond de beet optreedt, moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen. Dit wijst op de ziekte van Lyme.

Eerste hulp bij tekenbeten van de hand.

Hoe teken verwijderen?

Verwijder de teek bij voorkeur met een goede tekentang (te koop in de apotheek). Zo kan je de teek dicht bij de huid vastnemen en er volledig uittrekken. Verdoof de teek niet met alcohol of andere producten voor je hem verwijdert. Nadien mag je het wondje ontsmetten met een ontsmettingsmiddel naar keuze. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Deze moet enkele maanden goed in de gaten gehouden worden.

Teek-tips

Om de teken te slim af te zijn, draag je best gesloten schoenen.
Draag lange mouwen en een lange broek. Het kan ook helpen om de pijpen in je sokken te stoppen.
Een hoofddeksel kan bescherming bieden voor teken die het gemunt hebben op de hoofdhuid.
Wandel zoveel mogelijk op de paden en vermijd struikgewas en hoog gras.

Meer leren over EHBO? Vraag een opleiding aan, of volg gemakkelijk een ONLINE cursus.

De Grote Eerste Hulp Enquête