Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

3 dec 2018

Valse kroep onder de loep

Ze zeggen vaak: blaffende honden bijten niet.  In het geval van valse kroep of pseudokroep kan deze blafhoest best wel wat ongerustheid opwekken.  Maar in principe is deze kinderziekte onschuldig.
Wat is het dan eigenlijk? En wat kan je eraan doen?

Pseudo…wat??

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen in de buurt van de stembanden en komt meestal voor bij kleine kinderen onder de 5 jaar.  Door de vernauwing van de luchtweg kan je kindje serieuze hoestaanvallen krijgen en een ernstig gevoel van benauwdheid. Dit gebeurt hoofdzakelijk ’s avonds of ’s nachts.  Meestal is je kindje verder niet echt ziek.  Bij het ademhalen kan je wel een ‘gierend’ geluid waarnemen en een hese stem.

EHBO bij valse kroep

Keep calm!  Een aanval van valse kroep kan best beangstigend overkomen, maar het is belangrijk dat je kindje rustig wordt. En dat kan alleen maar als jij zelf rustig blijft.  Een kind dat erg huilt en schreeuwt, werkt de zwelling van de luchtwegen in de hand, wat op zijn beurt de benauwdheid nog verergert.

Neem het kind op de schoot en probeer het af te leiden met een boekje of een speeltje.

Laat je kindje iets warm drinken en kruip in een badkamer met veel stoom.  De stoom zou de luchtwegen verzachten, hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is.  Maar door zo met je kindje bezig te zijn, wordt het afgeleid, wat de aanval zeker kan verminderen.

Ten aanval

De aanvallen verbeteren binnen enkele uren vanzelf, maar de infectie kan twee tot drie dagen duren.  Tijdens deze periode kunnen er op regelmatige basis aanvallen uitbreken.

Twijfel niet om een arts te raadplegen wanneer je kind:

  • erg benauwd is en de benauwdheid niet vermindert
  • suf wordt
  • wel heel erg onrustig is
De Grote Eerste Hulp Enquête