Jouw partner voor EHBO-opleidingen |

EHBO tips

14 aug 2018

EHBO bij bijtwonden

Kinderen zijn dol op dieren.  Ze zien hen vaak als echte vriendjes om mee te spelen en te knuffelen.  Maar als dieren zich bedreigd voelen, gaat het soms fout.  Kunnen ze niet vluchten, dan zullen ze bijten. Wat doe je als je kind thuis gebeten wordt door een huisdier?   Of op de kinderboerderij iets te hardhandig knuffelt en gehapt wordt door zijn nieuwe maatje?

Oma, wat heb je grote tanden!

Een bijtwonde wordt meestal veroorzaakt door een beet van een hond, kat, paard, geit, konijn of cavia. Het kan gaan om een oppervlakkige schaafwonde, een diepere scheurwonde of een steekwonde veroorzaakt door een tand die diep in de huid is doorgedrongen.

Bijtwonden zijn erg besmette wonden omdat heel wat microben via het speeksel van dieren in de wonde kunnen binnendringen.

Water.  De rest komt later.

Ook bij een bijtwonde moet je onmiddellijk de wonde onder stromend water houden.  Het snel reinigen van de wonde, en het gebied er om heen, biedt de beste bescherming tegen ontstekingen.

  • Spoel de wonde goed uit onder stromend lauwwarm water om infectie te voorkomen.
  • Dek een open wonde na het spoelen tijdelijk af met een proper verband of propere doek.
  • Blijft de wonde bloeden? Druk dan een steriel verband (of een propere doek) tegen de wonde en hou het bloedende lichaamsdeel omhoog.

Altijd naar de huisarts.

Neem bij een bijtwonde altijd contact op met de huisarts.  Het kan zijn dat je een injectie (tegen tetanus of hondsdolheid)  of antibiotica nodig hebt.  De huisarts kan ook beoordelen of de wonde geplakt of gehecht moet worden.  Dat kan tot uiterlijk 6 uur na de beet, daarna is het risico op infectie te groot.

Bij bijtwonden moet je vooral opletten voor infecties.  Neem opnieuw contact op met de huisarts:

  • als de wondrand rood, dik of warm wordt
  • als de wonde gaat kloppen of gloeien
  • als het wondvocht troebel witgeel wordt
  • als u zich ziek voelt of koorts krijgt
  • als u na 2 dagen nog weinig verbetering ziet.

LET OP!  Ben je gebeten door een giftig dier zoals een slang of spin?   Doe dan niets aan de wonde, maar bel onmiddellijk een arts of het Antigifcentrum (070/245 245).  Dat is 7 dagen per week 24u op 24u bereikbaar.

De Grote Eerste Hulp Enquête