EHBO bij verdrinking
Als we aan verdrinking denken, hebben we vanuit films en series vaak een beeld van een ploeterende, roepende, naar adem happende persoon in het water. Echter, de realiteit is helemaal anders.
Verdrinking gebeurt ijzingwekkend stil en vooral zeer snel (tussen 20 en 60 seconden). Daarom verdrinken kinderen regelmatig terwijl de ouders zelfs dicht in de buurt zijn.
De vakantie brengt ons hopelijk veel zonneschijn en waterpret. Dus tijd om te ontdekken hoe je verdrinking herkent en hierop zo snel mogelijk correct reageert.
Zo ziet verdrinking eruit
Bij verdrinking lukt het niet meer om te schreeuwen door het gebrek aan zuurstof. Maar ook het zwaaien om hulp is niet meer mogelijk. Instinctief gaat de persoon in gevaar de armen spreiden om te duwen op het wateroppervlak. Hij/zij lijkt te zwemmen, zonder de benen te bewegen en zonder vooruit te komen. Het hoofd hangt laag in het water met de mond open ter hoogte van het wateroppervlak. De ogen zijn glazig en kunnen niet focussen of zijn gesloten.
Wat doe je bij verdrinking?
Het klinkt erg bizar, zeker als het om kinderen gaat, maar bij onbekend water spring je er best niet zo maar achter. Verwittig aan de kust of in een openbaar zwembad zo snel mogelijk de ervaren reddingzwemmers.
Wanneer er geen redders zijn, verwittig je onmiddellijk 112.
Is het mogelijk om, zonder gevaar voor je eigen leven, de persoon op het droge te brengen, controleer dan bewustzijn en ademhaling.
- Bewust en normale ademhaling: trek de natte kledij uit en houd de persoon warm
- Bewusteloos en normale ademhaling: leg de persoon op de zij, in veiligheidshouding, en controleer regelmatig de ademhaling in afwachting van de hulpdiensten
- Bewusteloos en geen normale ademhaling: start met reanimatie tot de hulpdiensten het overnemen
De drenkeling moet altijd naar het ziekenhuis worden gebracht, ook als het is bijgekomen of de hele tijd bewust was. Door water in te ademen, kunnen er na een tijdje problemen met ademhalen ontstaan.