EHBO bij brandwonden
De geur van zomer staat vaak gelijk aan de geur van BBQ! Om te voorkomen dat het vuur brandwonden met zich meebrengt, geven we een aantal (preventieve) EHBO tips zodat je deze zomer veilig aan de slag kan.
Veilige BBQ-baktips
- Plaats je BBQ op een stabiele ondergrond en ver genoeg van planten en struiken. Zo kunnen mogelijke vlammen niet doorslaan naar je beplanting.
- Wees geduldig bij het aanmaken van je BBQ-toestel en vermijd snel brandbare middelen zoals spiritus of benzine.
- Houd spelende kinderen op een veilige afstand.
- Maak gebruik van echt barbecuemateriaal om je vlees/vis om te draaien. Gewone vorken of messen zijn niet lang genoeg waardoor je onvoldoende afstand kan bewaren.
- Verplaats je BBQ-toestel niet wanneer dit aan is.
- Houd steeds je BBQ in het vizier en laat vlammen niet rechtstreeks in contact komen met het sappige vlees of vis.
- Zet een emmer water of zand klaar. Zo kan je snel blussen indien nodig.
Brandwonden verzorgen
Gaat het toch mis? Volgende EHBO tips helpen je met het correct verzorgen van brandwonden.
- Eerst water, de rest komt later! Snelle afkoeling met fris (of lauw), stromend water gedurende 20 minuten is essentieel. Het koelen stopt verdere verbranding en is pijnstillend. Richt de straal net boven de brandwonde. Leg geen ijs op de brandwonde, want ook ijs kan brand-/vrieswonden veroorzaken.
- Maak de huid vrij en doe kledij en sieraden uit, als ze niet aan de brandwonden kleven.
Eerstegraadswonden herken je door een rode, gezwollen, pijnlijke, warme huid. Breng na het koelen een vochtinbrengend product aan, zoals Flamigel®.
Bij tweedegraadswonden verschijnen er blaren, omringd door een eerstegraadsverbranding. Is de brandwonde kleiner dan een stuk van 2 euro, ontsmet je deze best met een waterig ontsmettingsmiddel (vb. Hacdil®). Breng nadien een dikke laag brandzalf aan (vb. Flamigel®) en dek steriel af. Prik de blaren zeker niet open.
Is de wonde groter dan een muntstuk van 2 euro, wikkel deze dan in natte, koude kompressen en ga naar een arts/ziekenhuis.
Bij derdegraadswonden wordt de huid zwart, perkamentachtig of wit. Deze delen zijn ongevoelig doordat de zenuwuiteinden verbrand zijn en gaan altijd in combinatie met tweede- en eerstegraadswonden. Ook hier moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd.
Brand- en andere wonden leer je ook verzorgen in onze cursus EHBO bij kinderen.