Eerste hulp bij kwallensteken
De Friends-fans onder ons herinneren zich ongetwijfeld ‘The one with the Jellyfish’, ofwel de ‘kwalscène’ in Friends. Maar helpt plassen op een kwallensteek echt?
Een stekend hoopje blubber
Zie je ze in een documentaire zwemmen in het water, dan zijn het eigenlijk prachtige beesten. Maar kom je ze op het strand tegen, ziet het eruit als een vies hoopje blubber, dat daarenboven nog ferm kan steken. De tentakels van kwallen staan vol met mini-harpoentjes. Bij aanraking met mensenhuid gaat de kwal in de aanval en spuit via deze harpoentjes gif in. Auwch! Zelfs dode kwallen kunnen nog steken.
Plasje doen?
Er op plassen is eigenlijk geen goed idee. Beter (én handiger 😊) is om de beet te spoelen met zout zeewater. Gebruik zeker geen zoet water, want dit kan net het vrijkomen van gif en harpoentjes stimuleren.
Probeer de resten van de tentakels van je huid te schrapen met een creditcard of de achterkant van een mes.
De pijn kan je verlichten door de plaats met de kwallenbeet onder te dompelen in heet water gedurende 20 tot 30 minuten. Let wel op dat je het niet te heet maakt en jezelf verbrandt. Je kan ook warme compressen gebruiken. De hitte schakelt het gif uit.
Wat je absoluut niet mag doen, is wrijven over de steek met zand of een handdoek. Dit kan de netelcellen stimuleren om nog meer gif af te scheiden.
Toch nog veel last van pijn en jeuk? Ga dan langs bij de huisarts, apotheker of EHBO-post op het strand. Zij kunnen een gepaste zalf voorzien.
Roep hulp in (112) bij allergische reacties, ademhalingsproblemen of hartritmestoornissen.
Meer leren over EHBO? Vraag een opleiding aan, of volg gemakkelijk een ONLINE cursus.