5 tips tegen rugpijn in de zorgsector
Rugpijn, een ernstige zaak
Wist je dat bijna drie vierde van het verzorgend personeel jaarlijks te maken krijgt met rugpijn? En dat een derde van het ziekteverzuim hiervan het gevolg is? (bron: dorsoo.be)
Werken in de zorgsector kan een zware belasting zijn voor de rug door veelvuldig heffen en tillen of het aannemen van moeilijke houdingen (bv. voorovergebogen staan of draaibewegingen).
Een aangepaste, ergonomische werkomgeving is hierbij belangrijk, maar ook een aantal zeer eenvoudige oefeningen en aandachtspunten kunnen hierbij wonderen verrichten.
Richtlijnen tegen rugpijn
- Door buik- en rugspieren te versterken, zorg je voor een betere rompstabiliteit en bescherming van de wervelkolom.
- Door de beenspieren te trainen, kan er vanuit de knieën meer kracht worden gegeven.
- Door de persoon of het onderwerp zo dicht mogelijk bij jou te tillen, blijft de belasting voor je rug zo klein mogelijk.
- Vermijd twee bewegingen tegelijkertijd, bv. iets optillen en een draaiende beweging maken
- Bij erg zware lasten is het belangrijk hulp te vragen van een collega om het gewicht te verdelen.
Bewegen, bewegen, bewegen
Rugpijn kan chronisch worden opgebouwd of zeer plots door een foute beweging. In het laatste geval of bij een hernia is even rusten aangeraden. Maar volgens de nieuwe richtlijn van het Kenniscentum voor de Gezondheidszorg is het bij lage rugpijn belangrijk om in beweging te blijven en je dagelijkse activiteiten te behouden of zo snel mogelijk te hervatten. Bewegen, het aanleren van een goede houding en trainen van de spieren zouden namelijk een veel beter geneesmiddel zijn tegen rugpijn dan rust.
Hef- en tiltechnieken
In de cursus ‘Hef- en tiltechnieken’ leren we in 3 uur hoe we de rug kunnen ontlasten. We gaan kort in op de opbouw en functie van de wervelkolom en de rugbelastende (werk)houdingen en bewegingen.
Door enkele rugstabiliserende oefeningen maken we je bewust van een goed spier- en houdingsgevoel, wat aan de basis ligt van rugveilige (werk)houdingen en bewegingen.
Daarna gaan we dieper in op de rugsparende basisprincipes en ergonomische aanpassingen, op maat van jouw specifieke situatie. Zo wordt dit een zeer praktijkgerichte opleiding, afgestemd op jouw noden.